Главна > Здраве и благополучие > Изкуството на баланса между работа и личен живот

Изкуството на баланса между работа и личен живот

Един от най-сериозните проблеми на 21-и век, който често бива подценяван, а има голяма роля за начина, по който хората се чувстват и пълноценното им ежедневие, е балансът между работата и живота. Възможно ли е да се постигне такава хармония и как да подредите приоритетите си? Научете повече за изкуството на баланса между работата и личния живот в следващите редове.

Защо е необходим този баланс?

Често везната е трудно да бъде балансирана и преобладават ситуации, в които или човек работи прекомерно и няма време за социални контакти и отдих, или залага много на живота и забавлението, но нещата в професионален план изостават.

И двете състояния са нездравословни, защото в първият случай стресовите нива се покачват значително без време за почивка. Това може да повлияе пряко на здравето, уелнеса и дори социалните връзки и близостта със семейството и приятелите могат да пострадат.

В случай че оставяте работните задачи на заден план и се отдавате на отдих и социални контакти, ще изостанете в кариерно отношение, може да загубите мотивация за развитие и дори да търпите финансови поражения.

Как да постигнете баланс между работата и личния живот?

Има варианти за постигане на този така мечтан баланс между работната среда и личен живот, но е необходимо да потърсите собствената си формула за успех. Представяме ви някои съвети, които биха могли да ви помогнат:

 1. Поставяне на ясни цели
  Всичко е много по-лесно за контролиране и баланс, когато имате ясни цели и ги гоните.
 2. Планиране на времето и правилно управление на приоритетите
  Всеки човек губи много време на ежедневна база в различни действия или чудене с кое да се захване първо без да го осъзнава. Ако имате график, който да следвате, ще можете да планирате времето си пълноценно и да съчетавате належащите приоритети за деня.  По този начин ще ви остава повече време за отдих и релакс.
 3. Дистанционна работа
  Често хората губят много време в пътуване до и от работното си място. Ако професията, която практикувате, дава възможност за дистанционна работа тип хоум офис, това ще ви спести време и ще ви помогне да приоритизирате не само работните, но и домашните задължения.
 4. Практикуване на любимо хоби
  Открийте хоби, което ви кара да изолирате околния свят дори за малко и да се отдадете изцяло на това занимание. Освен че това ви дава време за себе си и възможност за уединение, развива някои ключови качества, като 
 5. Медитация и упражнения за адаптация и понижаване на стреса

Ефективен начин за справяне със стреса и релаксация на ума е чрез йога упражнения, техники на дишане, медитация и спортове, като тай чи.

Това са някои начини за самопомощ, чрез които да балансирате приоритетите в живота си – да имате достатъчно време в личен план и кариерата ви да върви в правилната посока.

Оставете отговор