Главна > За къщата > Избираме маса: дърво или стъкло, кой материал е по-добър? – Altek Mebel

Избираме маса: дърво или стъкло, кой материал е по-добър? – Altek Mebel

Във всеки дом масата играе важна роля: тя е място, където се събират семействата и се създават спомени. Освен практическите им ползи, ролята на масите надхвърля функционалността. Това е мебел, която може да преобрази дома ви. Но с безброй налични варианти, изборът на подходяща маса може да се окаже непроста задача. Тук трябва да решите сами кой материал предпочитате, дърво или стъкло, като сте се запознали подробно с особеностите на избора на изделие от един или друг материал.

Коя маса да купите: стъклена или дървена

Дървото е вечна класика. Наличието на дървени мебели в дома създава особена атмосфера, с която нищо не може да се сравни. Но защо трябва да помислите за закупуване на дървена маса? Предимствата й са следните:

 • Вечна красота. Дървените маси, изработени от различни видове като дъб, орех или череша, имат своя уникална естетика. Широката гама от материали ви позволява да изберете маса, която идеално ще допълни вашия интериор.
 • Издръжливост. Качествено изработените дървени маси ще издържат изпитанието на времето и ще изглеждат зашеметяващо, гарантирайки, че покупката ви ще прослужи за няколко поколения.
 • Индивидуална обработка. Дървото осигурява универсалност на дизайна, което ви позволява да намерите идеалния вариант за вашия дом. Можете да избирате от разнообразие на форми на маси и покрития, които подчертават естествената красота на дървото.

Особености, които трябва да имате предвид при закупуване на дървени маси:

 • Вид дървесина: Различните видове дърво имат различна естетика и издръжливост, така че разбирането на характеристиките на всеки вид е от решаващо значение при избора на маса.
 • Довършване: Довършването може значително да промени външния вид и изискванията за поддръжка. Вариантите варират от прозрачен лак до резбовани елементи или инкрустации от скъпоценни камъни.
 • Размер и форма: Вземете предвид наличното пространство, интериор и вашите нужди за използване. Правоъгълните маси са идеални за големи събирания, а кръглата дървена маса помага да се спести малко място.

Дървената маса практически няма недостатъци. Единственото нещо е, че изискват периодично полиране и правилна поддръжка, за да запазят блясъка си. Ако дървото не се поддържа правилно, може да се появят драскотини или петна.

Сега нека разгледаме по-отблизо стъклените маси – символ на модерния дизайн. Те имат следните предимства:

 • Лесна поддръжка: Стъклената повърхност се почиства лесно с почистващ препарат за стъкло, което го прави идеален избор за заети домакини.
 • Универсалност: Стъклото допълва най-различните стилове: от минимализъм до еклектика. То отразява светлината, създавайки илюзията за повече пространство в компактните помещения, а неговата елегантност позволява стъклените маси да се вписват лесно във всеки интериор.

Особености, които трябва да имате предвид, преди да закупите стъклена маса:

 • Вид и дебелина на стъклото. Стъклените маси се предлагат в различни видове и дебелини: закалени, матирани или тонирани. Разбирането на тези варианти ще ви помогне да изберете стъклена маса, която отговаря на вашия стил.
 • Безопасност: Изключително важно е да изберете закалено стъкло, защото при счупване то се разпада на дребни, неостри парчета. Това е особено актуално, ако вкъщи има деца или животни.
 • Поставяне: Помислете къде и как ще се използва масата, за да изберете правилния тип стъкло. За предпочитане е да изберете трапезна стъклена маса от матирано или тонирано стъкло, за да се намали видимостта на пръстови отпечатъци и петна.

Основният недостатък на стъклените маси е тяхната крехкост, както и особеностите на грижата за тях. Въпреки че стъклените повърхности са лесни за почистване, върху тях по-често се остават пръстови отпечатъци и петна.

Онлайн магазин за мебели Altek Mebel – е мястото, откъдето можете да закупите маса за вашия дом според всеки вкус, бюджет и размер

Сега, след като вече разбирате добре материалите, е време да купите маса за вашия дом. За целта можете да се свържете с мебелен магазин Алтек Мебел, където екипът от опитни консултанти винаги е готов да ви помогне да изберете перфектната маса, отговаряща на вашия стил, нужди и бюджет.

Независимо дали ви привлича дърво или стъкло, в Алтек Мебел има маса, която ще се превърне в централния елемент на вашия дом. Посетете сайта altekmebel.bg, за да разгледате внимателно подбраната колекция и да намерите маса, която ще подчертае красотата и комфорта на вашия дом!

Оставете отговор