bg

Събития

Първа национална дискусия от кампанията „Млад медик” Назад

21 Май 2015
Конферентна зала №1 на хотел „Даунтаун”, гр. София
11:00

П  О  К  А  Н  А

Уважаеми Дами и Господа,

Уверени, че откритият диалог и експертните предложения са стъпка към създаването на работещи механизми за реализация  на младите лекари и медицински сестри в България, ние, в. „Стандарт”, Министерство на здравеопазването и радио „Дарик” имаме удоволствието да Ви поканим на:

 

Първа национална дискусия от кампанията „Млад медик”

Младите лекари и сестри

знание, опит, пари

 

  • Нуждата от специализирани млади кадри – проблем № 1 за здравната система и пациентите. Как да запазим младите медици в България?
  • Как да върнем българските специалисти от чужбина.
  • Заплащането в здравеопазването – предложения за промени.
  • Обучението на специализантите – как да повишим качеството му.
  • Какви са възможностите държавната такса за обучение на специализанти да се поеме от европейската програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.
  • Има ли място за младите лекари и сестри в българските болници – как и къде мениджърите намират място за тях? Кои проблеми остават нерешени?
  • Кой дава средства за работата на младите лекари – има ли възможност НЗОК да финансира и техния труд.

 

Формат на форума: Млади лекари и медицински сестри, болнични мениджъри, ректори, представители на изпълнителната и законодателната власт, представители на медиите

Между 400 и 600 лекари напускат страната ни всяка година. Два пъти повече са медицинските сестри, които избират работа в чужбина, вместо у нас. България е изправена пред риска да остане без специалисти, които да лекуват населението й. В същото време тревожната тенденция за застаряване на нацията и повишаване на заболеваемостта се задълбочава.

Загрижени за бъдещето на нацията ни, ние – в. „Стандарт”, Дарик радио и Министерство на здравеопазването, инициираме мащабна обществена кампания „Млад медик”. Основните цели на мисията ни са три: издигане на престижа на младите и обещаващи български лекари  и медицински сестри, утвърждаване на специализантите и популяризиране на дейността на успешните директори на болници като ментори на бъдещи таланти в медицината. Кампанията има амбицията да защити правото на достойното заплащане, качествено обучение и кариерно развитие на медицинското лекарското съсловие, както и да спре тенденцията за „изтичане” на най-талантливите кадри в чужбина.

Затова и първият форум от кампанията „Млад медик” е посветен специално на условията за обучение, труд и заплащане на младите лекари и специализанти, както и на проблемите, с които болниците се сблъскват при задържането или намирането на кадри. Участие в дискусията „Младите лекари  и сестри – знание, опит, пари” са потвърдили министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. В дебатите ще се включат  водещи лекари, медицински сестри, директори на болници, ректори, кметове, ръководствата на съсловните организации и ресорната комисия в Народното събрание.

Надяваме се на Вашата подкрепа в каузата да подпомогнем българското здравеопазване!