bg

Събития

Национална кампания "Непознатият Йовков" Назад

09 Ноември 2013
с. Жеравна, Художествена галерия
13:00

Кръщелното свидетелство на Йордан Йовков, страници от ръкописите на драмите "Албена", "Боряна” и непоказвани до момента снимки със съпругата му Деспина бяха изложени в къщата музей на големия писател в родното му с. Жеравна, община Котел. Копията на уникалните документи бяха дарени на 9 ноември, когато се навършиха 133 години от рождението на класика. Събитието, в рамките на което бе организирана и дискусия, посветена на живота и творчеството му, бе част от започващата в Деня на народните будители кампания "Непознатият Йовков", която се организира съвместно от трите институции. Сред участниците бяха министрите на културата и образованието д-р Петър Стоянович и проф. Анелия Клисарова, шефът на Държавна агенция „Архиви“ Иван Комитски, писателите акад. Антон Дончев и Любомир Котев, внукът на големия разказвач Боян Попов, както и организаторите - изпълнителният директор на БМС Гриша Камбуров, главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бузукова, първият зам.главен редактор на в. „Преса“ Валерия Велева, кметът на Йовковото село Иван Димитров, видни деятели и общественици от региона.

Всъщност денят се превърна в празник на таланта. През 20-ина метра имаше възпитаници от Националното музикално училище в Котел, които пееха свиреха и танцуваха. Връстниците им от Националната худажествена гимназия в Сливен пък правеха илюстрации по разкази на Йовков.
Представените документите са част от личния архив на Йордан Йовков, които внукът му Боян Попов дарил на държавата агенция. Почти година специалисти изучават и обработват богатия набор от материали, който в началото образно описват като хартиена кула с височина три метра. Сред тях са изключително ценната кореспонденция между Йовков и писатели, общественици, политици по актуални за времето въпроси, ръкописи, записки и скици към тях. Особено ценни са ръкописите с авторови бележки и редакции, скиците на герои и места, описвани в творбите му. За пръв път от този архив изниква и непознатата творба „Полковник Калоянов“ или „Стария бор“, която Йовков започва да пише 7 години преди смъртта си, но така и не довършва. Според внука му Йовков не обичал да драска върху написаното. Когато не бил доволен, започвал отначало, пренаписвайки всичко от първия до последния ред в преследване на съвършения за него резултат.
„Йовков е един от петимата български разказвачи, познати далеч извън пределите на България. Той може да се сравнява с Хемингуей. Българският Хемингуей от Жеравна“, заяви по време на конференцията министър Стоянович. „Ние израснахме с разказите на Йовков. Нашите деца пак ги четат, трябва да ги четат и нашите внуци“, изтъкна от своя страна проф. Анелия Клисарова.
“Целта на организираното днес събитие, както и на кампанията е да възроди посланията на големия български писател, да поддържа жив духа на творчеството и делото му”, подчерта Изпълнителният директор на Български медиен съюз Гриша Камбуров. Кампанията, която стартираме започва не случайно в Жеравна. Тя започва с Йовков, но идеята е да се развие с всички народни будители. Предлагаме това да стане с партньорството на министерствата на културата, на образованието и на външните работи, защото нашата амбиция е кампанията да напусне пределите на България“, изтъкна още той.

„С кампанията за Йовков искаме да покажем най-малко две неща. Първо, че той може да бъде духовен обединител на нацията. Второто е, че в дните на разединение, ние, медиите в рамките на БМС, се обединяваме в името на българското – да покажем новите будители“, посочи главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова.

„Да възродим духа, тръгнал преди 133 г. от Жеравна“, призова и първият зам. главен редактор на в. „Преса“ Валерия Велева.