bg

Събития

Национална дискусия “Да – на българските храни” Назад

24 Април 2014
гр. София, пл.”България” № 1, НДК
11:00

Национална дискусия “Да – на българските храни” организирана от Български медиен съюз в партньорство с Министерство на земеделието и храните

Българският медиен съюз и Министерство на земеделието и храните организират национална дискусия, която ще се състои на 24 април 2014 година (четвъртък), 11:00 часа в град София, пл.”България” № 1, НДК.

В събитието ще участват земеделският министър проф. Димитър Греков, директорът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов, представители на браншовите организации в различни сектори на икономиката, представители на различни български компании, както и представители на членовете на Бълтарски медиен съюз. Дискусията ще бъде модерирана от г-жа Славка Бозукова – главен редактор на в. “Стандарт”.

По време на националната дискусия ще бъдат обсъдени различни теми, касаещи българското производство и търговията, възможностите за финансирането им с европейски фондове и стимулиране на търсенето на стоки родно производство.

 

Специално внимание ще бъде отделено на:

1. Новата Обща селскостопанска политика през новия програмен период, която дава възможност на малките стопанства да имат по-лесен достъп до финансиране; приложението на опростената схема за подкрепа на малки ферми и възможностите земеделските стопани до 40 г. да получават надбавка над основната си субсидия по Схемата за единно плащане на площ;

2. Контрол и качество на храните – провеждане на дългосрочна и ясна политика по отношение на контрола и безопасността на храните, която да гарантира здравето на потребителите и качеството на стоките и продуктите;

3. Стимулиране на родното производство и по-голямото предлагане на български продукти в големите вериги – стимулиране на диалога с представители на големите търговски вериги за намиране на възможности за по-широк достъп на български стоки по техните щандове.

Участниците ще могат да поставят конкретни въпроси и да коментират различни проблеми от практиката си. Журналистите ще имат възможност да задават въпросите си към всеки един от участниците по време на дискусията или в индивидуални разговори след нея.